"Esen Yol" Projesi

Bir aydır sonbahara girmemize rağmen 3 Ekim'deki hava sıcaklığı (İstanbul özelinde) yaz güneşi etkisindeydi ve ben de Beyazıt'tan Aksaray'a doğru metro için inerken sırt çantamı kullanarak gölge oluşturmak zorunda kaldım. Pertevniyal Cami'nin köşesinde bulunan trafik ışıkları yayayı dakikalarca beklettiği sırada güneşe sırtımı dönmüş durumdayken bu işten nasıl kârlı çıkarım diye düşündüm, o halde varım!

Kısaca: Esen Yol, yürüyüş yollarının güneşli günlerdeki bunaltıcılığını ortadan kaldırmak ve güneş panelleri aracılığıyla yenilenebilir enerji sayesinde çevredeki nesnelerin temel düzeyde elektrik ihtiyacını karşılayabilecek faydaları gözeten bir projedir.

Adına "Esen Yol" verdiğim bu projeyle artık yayalar ferah ferah yürüyüş yapabilecek ve varacakları yere kan ter içinde kalmadan ulaşabilecekleri gibi güneşe karşı alerjisi olanlar ve yaşlılarımızın da saatten bağımsız dışarıya çıkabilecekleri de mümkün olacaktır.

Esen Yol'un yararları kişisel olduğu kadar toplumsal da: Çevrenin ağaçlandırılması, güneş panelleri aracılığıyla yenilenebilir enerji edilmesi ve bu enerjinin yakınlardaki elektrik gereksinimini karşılaması gibi katkılarını da belirtmek isterim.

Esen Yol için hazırladığım taslak. Büyük olarak görüntülemek için görselin üstüne tıklayınız.

Görselin kalabalıklaşmaması adına sağda yer alan sokak lambalarını sol tarafa; sol taraftaki paneli sağ tarafa eklemedim.

İşleyiş ve Yararları
Gün ortasında tenteler otomatik olarak açılacaktır. Tentelerin üstünde yerleşik olan güneş panellerinin devreye girmesiyle enerji toplanımı sağlanacaktır. Elde edilen bu enerjiyle,

    1. Çevredeki trafik lambalarına,
    2. Akşamları yürüyüş yolunun ortam aydınlatılmasına ve
    3. Yürüyüş yolu boyunca dikilecek olan tente dayanaklarının görselleştirilmesiyle birlikte tümleşik olarak bir mobil şarj istasyonları için güç kaynağı sağlanmasına doğrudan katkı sağlayacaktır. Böylelikle yıl boyunca bakıldığında elde edilen tasarruf da bir artı olarak yanına kalacaktır.
Ağaçların boyutuna göre ikindiden sonra ise ağaçlar güneşin yaya yoluna düşmesini engelleyecektir. Yine de güneş enerjisinden yararlanmak adına gün batımına değin güneş panelli tenteler kullanılabilir. Burada dikkat edilecek unsur ise tentelerin oluşturduğu gün ışığının engellenmesidir. Bundan dolayı görselde belirttiğim üzere tenteler bütünüyle yolu kapatmayacak olup (birleşim noktası) ortası açık olacaktır. Ortadaki direklerin (görseldeki şarj istasyonlarınının üstünde olacak olan) desteğiyle de olası bir ani hava değişiminde tenteler ve kurulan güneş panellerinin göreceği zarar alt düzeye çekilecektir. Normal şartlarda yazın günü fırtına olmayacaktır fakat bugün (5 Ekim 2019) sabah 02.00 sularında yaşanan sağanak ve peşi sıra çakan onlarca şimşekler gibi bir sürpriz olabilir zira 4 Ekim günü tüm gün İstanbullular olarak kısakolluyduk.

Uğurlu olması dileğiyle...
5 Ekim 2019

Not: Esen Yol'u, Ülkem İçin Fikrim Var ile de paylaştım. Herhangi bir gelişme olması durumunda bu yazıya yönlendirme bağlantısını eklerim. (https://www.iletisim.gov.tr/turkce/ulkem)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pardus'ta Giriş İşlemin Döngüye Girmesi Sorunu [ÇÖZÜM]

Buğulu: Pardus Giriş Ekranı Tasarımı Yarışması

Dünya Yazılımcılar Günü