Dünya Yazılımcılar Günü

Nostalji: IBM 704 tipi elektronik veri işleme makinesi, 1957. (WikiMedia)

Sıradan bir günü diğerlerinden ayrı kılan durum, belli bir kitlenin ona yüklediği anlamdan öte değil, kabul ediyorum. Özellikle pazarlama noktasında geliştirilen ve her dönem ısıtılıp önümüze servis edilen "özel günler"den dolayı "Xxx Günü" gibi ifadeleri görmek/duymak dahi rahatsız edici olabilmektedir. Öyle ki bahsedilen gün veya hafta yararlı işlere vesile olsa bile yapısında doğal muhalefet olanlar tarafından ters tepki ile karşılaşmaktadır.

Olumsuz durum ve olaylar zihnimizde daha baskın duygulara ve kararlara yön verebildiği için olumlu örnekler kimi zaman geride kalabilmektedir. Oysa özelleştirilen bir günde -ki bu fayda sağlıyorsa- ne gibi bir fenalık olabilir? Söz konusu gün kişide aidiyet duygusu oluşturuyor veya güçlendiriyorsa burada bir gelişme var demektir. Ayrıca bu gibi gün ve haftalar etkinliklerle birlikte ilgili mesleğin tanıtılmasına, alan çalışanlarının güç birliği oluşturmasına zemin hazırlamaktadır.

İşte bugün öyle günlerden birindeyiz: 13 Eylül... Bugün, Dünya Yazılımcılar Günü! Bu günü özel konumuna getiren nokta ise tam da burası; çünkü bugün içinde bulunduğumuz yılın 256. günü.


256. günün olma nedeni ise bir bayt'ın temsil değeri olmasıdır: 28. Logoda yer alan 1111 1111 de buna yönelik bir atıftır.

Bu güzide gün Rusya'da başlatıldı. Yazılım teknolojilerine önem veren diğer ülkelerce de anılmaktadır. Ülkemizde de ilgili devlet kurumları ve özel sektör firmaları sosyal ağlar aracılığıyla duyuruda bulundular. Dilerim ki bu gün sanal ağda kalmakla yetinmez ve "İnternet Haftası" gibi bir seviyeye erişerek ilköğretime değin ulaşır.

Ve son olarak... http://www.programmerday.info/spread.html adresinde logonun İngilizce ana sürümünün yanı sıra İspanyolca sürümü bulunmaktaydı. Ben de bu günün anısına #ProgrammerDay'in logosunu Türkçe'ye uyarladım. 13 Eylül Dünya Yazılımcılar Gününü böyle değerlendirerek tüm yazılımcıların gününü kutlamış olayım.

Drive üzerinden vektörel, PNG veya JPG olarak edinebilirsiniz: https://drive.google.com/drive/folders/1LvYcMrEXHkPP3M6YezM63Fd7fgXfsMj5

Resmi olmayan bu günün resmi web sitesi: http://www.programmerday.info

Kalın sağlıcakla!

13.09.2019

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pardus'ta Giriş İşlemin Döngüye Girmesi Sorunu [ÇÖZÜM]

Buğulu: Pardus Giriş Ekranı Tasarımı Yarışması